У Києві відбулась Акція пам'яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів

552
Роздрукувати
У Києві відбулась Акція пам'яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів
Фото: Ірина Іванченко

18 вересня біля стели на Майдані Незалежності в Києві відбулась Акція пам'яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів. Акцію організувала Премія імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Центром прав людини Zmina, Центром Громадянських Свобод, Львівським Медіафорумом та Незалежною Медіа-Профспілкою України.

16 вересня виповнилось 20 років від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Жорстокий злочин, а також опубліковані невдовзі так звані "плівки майора Мельниченка", які дали підстави підозрювати у причетності до вбивства тодішнього Президента України Леоніда Кучми, збурили професійну спільноту та суспільство і спровокували масові протести, які згодом переросли в акцію "Україна без Кучми". Та попри тиск громадянського суспільства і міжнародних організацій крапку в цій справі досі не поставлено.

"Символічно, що одна з моїх перших передач, яку я робив разом з Георгієм на Львівському обласному телебаченні була про те, чи можуть в Україні вбити журналіста за політичні погляди. Це було в 1995 році і ніхто не міг уявити, що це через 5 років торкнеться самого Георгія, що його вб’ють за позицію і за те, що він не боявся", – пригадав один з учасників акції, журналіст та телеведучий Єгор Чечеринда.

На жаль, смерть Ґонґадзе – не єдиний насильницький злочин проти журналістів. За роки незалежності в Україні було вбито кілька десятків журналістів. Винуватці більшості – не названі.

"Те, що на сьогоднішній акції так багато камер і так мало учасників, показує, як швидко ми можемо забувати про те, що сталося досить недавно". На жаль історія про вбивство Павла Шеремета подібна до історії Гонгадзе ще й тим, що через 4 роки після злочину ми не знаємо ані його замовників, ані справжніх виконавців", – констатувала під час акції редакторка видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва.

Під час акції координаторка Премії імені Георгія Ґонґадзе зачитала Звернення правозахисних та медійних організацій з нагоди 20-х роковин убивства Георгія Ґонґадзе.

Переглянути запис трансляції акції можна за цим посиланням.

image

image

image

image

image

18 вересня 2020
552
Підтримайте нашу роботу

Нам потрібна ваша допомога, аби створювати проєкти та матеріали, покликані відстоювати свободу слова, популяризувати українську культуру і цінності незалежної журналістики.

Ваш внесок – це підтримка дискусій, премій, фестивалів, поїздок авторів у регіони та книжкових видань ПЕН.

Підтримати ПЕН

Радимо переглянути: